autoradios

Car audio systeem Het verschil tussen een autoradio en een "car audio system" is dat alle onderdelen op elkaar zijn afgestemd: de juiste speakers, eventueel versterker, koppeling met een MP3 speler, stuurbediening, CD-wisselaar enz. enz. De mogelijkheden zijn groot.

Radio De meest verkochte combinatie is een radio / CD speler. Radio's kunnen ook over een ingebouwde harde schijf beschikken. In dat geval kunt u uw cd's op de harde schijf kopiƫren. Als uw radio een ingebouwde kaartlezer of USB-aansluiting heeft kunt u een geheugenkaart of USB stick ook in de auto gebruiken. Een CD-wisselaar is geschikt om 6 tot 10 cd's in te plaatsten, zodat u langdurig muziek kunt luisteren zonder cd's te hoeven wisselen. "Af fabriek" radio's kunnen soms geschikt worden gemaakt voor het bedienen van een externe CD-wisselaar. U hebt dan waarschijnlijk een zogenaamde interface nodig.
Hieronder staat een aantal opties beschreven die u bij de keuze van uw car audio systeem kunt overwegen.

Wilt u alle technische details over hifi? Surf dan door naar www.12vhifi.nl

trefwoordomschrijving
Afstandbediening De radio kan ook vanaf de achterbank worden bediend, d.m.v. een infrarood afstandbediening.
AV-in Beelden van een DVD-speler of videorecorder kunt u aansluiten en bekijken op het display van de radio
AUX-in Een extra ingang om externe apparatuur te kunnen aansluiten
CD-Text Tijdens de opname van een CD wordt ook tekstinformatie op de CD weggeschreven (titel en artiest) Met CD Text wordt die informatie op de display weergegeven.
ESP (Electronic Shock Protection) U beluistert het geluid uit het geheugen. Het geluid wordt daar "gebufferd". Als de auto schokt, bijvoorbeeld omdat u over een verkeersdrempel rijdt, mist de CD speler even informatie en zou er een stilte vallen.
Equalizer Geluid bestaat uit frequentiebereiken voor bijvoorbeeld hoge, midden en lage tonen. Met een equalizer kunt u elk van deze banden meer of minder versterken. U kunt dus de geluidsweergave aanpassen aan de akoestiek van de auto.
Lijnuitgang Een uitgang van een voorversterker, waarmee een externe eindversterker kan worden aangestuurd.
RDS Radio Data System) Een digitaal informatiesysteem dat met het FM signaal op de radio binnenkomt. Het toont bijvoorbeeld de naam van het radiostation en kiest automatisch de frequentie met de beste ontvangst. Ook de verkeersinformatie komt erop binnen.
Stuurbediening De radio kan ook met knoppen aan het stuur worden bediend. Als u de "af fabriek" radio vervangt, bestaat de mogelijkheid dat de stuurbediening niet meer werkt. U hebt dan een interface nodig.
Subwoofer uitgang Indien u een subwoofer wilt plaatsen (zie menu subwoofer) heeft u een subwoofer uitgang nodig. Dat is een lijnuitgang waar de hoge en middelhoge tonen uitgefilterd zijn. Soms is het frequentiebereik van het filter in te stellen.
Wisselaar bediening Hierop is aansluiting voor de bediening van een externe CD-wisselaar mogelijk.